- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Ultimii comisari desemnați pentru Comisia Europeană, inclusiv Roxana Mînzatu, audiați în Parlamentul European
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ultimii șase comisari desemnați pentru funcțiile de vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, printre care și Roxana Mînzatu din România, vor fi audiați marți de comisiile competente ale Parlamentului European. Această etapă finală a audierilor este esențială pentru aprobarea rapidă a noului executiv al UE, programată pentru decembrie, însă un calendar strict al aprobării ar putea întâmpina întârzieri dacă apar blocaje în evaluarea candidaților.
Roxana Mînzatu, propusă pentru funcția de vicepreședintă executivă responsabilă pentru oameni, competențe și pregătire, va fi evaluată de eurodeputați din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) și Comisia pentru cultură și educație (CULT). La audierea ei vor participa și membrii comisiilor pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) și pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), care vor avea dreptul de a adresa întrebări suplimentare.
În același timp, comisarii desemnați din Franța, Stephane Sejourne, și din Italia, Raffaele Fitto, sunt audiați pentru portofolii legate de strategie industrială și coeziune, respectiv reforme. Aceste audieri sunt de interes strategic, mai ales în cazul Italiei și Ungariei, unde eurodeputații și-au exprimat rezerve cu privire la desemnările propuse.
Victor Negrescu, vicepreședintele român al Parlamentului European, a subliniat că aceste audieri vor decurge „natural” și că, în ciuda unor prestații mai slabe ale altor comisari săptămâna trecută, este probabil ca majoritatea candidaților să fie aprobați, pentru a menține stabilitatea coaliției pro-europene. „Voturile sunt date la foc automat pentru a nu periclita această coaliție,” a afirmat Negrescu.
Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, afiliat Verzilor, a declarat că și-ar dori ca desemnații din Ungaria și Italia, Oliver Varhelyi și Raffaele Fitto, să fie respinși, menționând istoricul acestora și poziția guvernelor naționale care îi susțin. Totuși, el a recunoscut că este puțin probabil să se obțină o majoritate de două treimi necesară pentru invalidare, în special în cazul lui Varhelyi.
În ceea ce o privește pe Roxana Mînzatu, Ștefănuță și-a exprimat susținerea, considerând vicepreședinția Comisiei Europene o poziție de prestigiu pentru România, deși a menționat că și-ar fi dorit ca ea să fie responsabilă și de probleme legate de locuințe. Susținerea lui Mînzatu a fost reiterată și de Daniel Buda, eurodeputat PNL, care, deși a exprimat rezerve cu privire la procesul de selecție, a subliniat că nu ar vota împotriva acesteia.
Dacă toți candidații vor trece audierile, aceasta ar fi o premieră, permițând noului executiv european să își înceapă activitatea în decembrie fără întârzieri majore.